Είδατε αποχρωματισμό στα δόντια σας στον καθρέφτη; Μπορείτε να μάθετε εδώ γιατί αλλάζει το χρώμα του κομματιού σας και τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτό.
Ο αποχρωματισμός των δοντιών μπορεί να χωριστεί σε τρεις διαφορετικούς τύπους: εξωτερικός, εσωτερικός και ηλικιακός αποχρωματισμός. Ο καλύτερος τρόπος για τον οδοντίατρό σας να καθορίσει ποιος τύπος είναι αυτός. Στη συνέχεια, θα σας συμβουλεύσει ατομικά ποιες επιλογές θεραπείας είναι διαθέσιμες για εσάς.
Καταθέσεις στο σμάλτο
Κάποιος μιλάει για εξωτερικό αποχρωματισμό των δοντιών εάν οι εναποθέσεις και οι αποχρωματισμοί βρίσκονται στο σμάλτο – δηλαδή στο εξωτερικό στρώμα του δοντιού. Συνήθως τρόφιμα όπως το κόκκινο κρασί, το κέτσαπ, το κάρυ, η κόλα, το τσάι και ο καφές ή ο καπνός οδηγούν σε αυτούς τους αποχρωματισμούς.
Για να λάμψετε με λευκά δόντια, πρέπει να δώσετε λίγη προσοχή στη διατροφή σας. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τον εξωτερικό αποχρωματισμό μόνοι σας με τακτική και ενδελεχή οδοντιατρική φροντίδα. Με επίμονες εναποθέσεις, ο επαγγελματικός καθαρισμός στον οδοντίατρο μπορεί να χαμογελάσει ξανά στο πρόσωπό σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια λεύκανση οδοντόκρεμα, αλλά τα σωματίδια σμύριδας σε αυτήν μπορούν επίσης να αφαιρέσουν το σμάλτο των δοντιών. Επομένως, όταν χρησιμοποιείτε τέτοια οδοντόκρεμα, πρέπει να προσέχετε να μην ασκείτε υπερβολική πίεση κατά το βούρτσισμα. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ανάρτηση ιστολογίου “Λευκαντικές οδοντόκρεμες – πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και εναλλακτικές λύσεις”.
Αποχρωματισμένη οδοντίνη
Ο εσωτερικός αποχρωματισμός των δοντιών προέρχεται από την οδοντίνη. Αυτό βρίσκεται κάτω από το σμάλτο και γίνεται ορατό με την κιτρινωπή σκιά του όταν αφαιρείται το εξωτερικό στρώμα του σμάλτου. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, εάν ασκήσετε υπερβολική πίεση όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Άλλες αιτίες εσωτερικού αποχρωματισμού των δοντιών μπορεί να είναι τερηδόνα, ατυχήματα στην περιοχή των δοντιών, νεύρα νεκρών δοντιών ή θεραπείες των ριζικών καναλιών. Τα αντιβιοτικά ή η έλλειψη βιταμινών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποχρωματισμό των δοντιών.
Προκειμένου να λευκανθούν ξανά τα δόντια, μπορεί να γίνει λεύκανση. Τα δόντια λευκαίνονται χημικά. Είναι καλύτερο να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για αυτό. Εναλλακτικά, μπορεί επίσης να τοποθετήσει τα λεγόμενα καπλαμά στα δόντια του. Αυτά είναι κεραμικά μπολ με λεπτή γκοφρέτα.
Οι καταστροφές του χρόνου ροκανίζουν
Τέλος, τα δόντια αποχρωματίζονται επίσης λόγω της ηλικίας. Ακόμα και με καλή στοματική υγιεινή, δεν μπορείτε να σταματήσετε αυτήν τη φυσική διαδικασία. Με την πάροδο του χρόνου, το σμάλτο των δοντιών γίνεται λεπτότερο και η οδοντίνη σκουραίνει λόγω της καθημερινής φθοράς – και έτσι το χρώμα των δοντιών σας αλλάζει σε κιτρινωπό ή γκριζωπό.
Εάν βουρτσίζετε πάντα τα δόντια σας καλά, μπορείτε να επιβραδύνετε αυτήν τη διαδικασία, αλλά δεν μπορείτε ποτέ να την σταματήσετε εντελώς. Σε περίπτωση αποχρωματισμού των δοντιών που σχετίζεται με την ηλικία, μπορείτε επίσης να κάνετε τον οδοντίατρό σας να λευκαίνει ή να τοποθετεί καπλαμά στα δόντια σας.
Λευκά δόντια μέσω καθημερινού καθαρισμού
Συνολικά, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο αποχρωματισμός των δοντιών είναι η αποφυγή έντονης χρώσης των τροφίμων και του καπνίσματος. Επίσης, βουρτσίστε καλά τα δόντια σας για να αφαιρέσετε όλη την πλάκα και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας για εξετάσεις. Επιπλέον, προτείνουμε τον επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα στις αναρτήσεις ιστολογίου “Επαγγελματικός καθαρισμός δοντιών – οφέλη και διαδικασίες” και “Τρόποι για να κάνετε ένα χαμόγελο χαμόγελου – πώς θα έχετε πιο λευκά δόντια;” Εάν έχετε επιπλέον ερωτήσεις ή θέλετε να κλείσετε ραντεβού, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας .