Ο Οδοντίατρος κρίνει αναγκαία την τοποθέτηση μιας γέφυρας για τη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης και της ομιλίας του ασθενούς, όταν απουσιάζει ένα ή περισσότερα δόντια στην πρόσθια περιοχή του στόματος. Επιτυγχάνεται κατευθείαν βελτίωση της μάσησης, η οποία επηρεάζεται αρνητικά όταν λείπουν δόντια και η προστασία των γειτονικών δοντιών και των ανταγωνιστών του ελλείποντος δοντιού. Όταν ένα δόντι χαθεί είναι πιθανόν τα γειτονικά δόντια να στρίψουν ή να ολισθαίνουν προς το κενό που έχει δημιουργηθεί. Αντίστοιχα τα δόντια ανταγωνιστές (δηλαδή τα απέναντι δόντια της πάνω ή της κάτω γνάθου) μπορεί να ολισθαίνουν προς τα κάτω ή να ανατέλλουν προς τα επάνω.
Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν με την τοποθέτηση μιας γέφυρας. Επαναφέρεται η ομοιόμορφη κατανομή δυνάμεων που ασκούνται στο στόμα του ασθενούς κατά τη μάσηση. Σ΄ έναν πλήρη οδοντικό φραγμό κατά τη μάσηση ασκούνται στα δόντια κάθετες και οριζόντιες δυνάμεις, οι οποίες κατανέμονται ομοιόμορφα σ΄ όλα τα δόντια. Σε περίπτωση που απουσιάζουν ένα η και περισσότερα δόντια, τότε η ισορροπία αυτή διαταράσσεται, μ’ αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα εναπομείναντα δόντια με μεγαλύτερες δυνάμεις. Η κατασκευή μιας γέφυρας μπορεί να επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα την ισορροπία δυνάμεων που επιβαρύνουν τα δόντια κατά τη μάσηση. Στον κενό χώρο των χαμένων δοντιών ενσφηνώνονται τροφές, τις οποίες ο ασθενής δυσκολεύεται να τις απομακρύνει. Καθώς στοιβάζονται λοιπόν τροφές υπάρχει ο κίνδυνος τα γειτονικά δόντια να εμφανίσουν φλεγμονή στα ούλα, τη λεγόμενη ουλίτιδα η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, να επισκεφτείς άμεσα το εφημερεύον ιατρείο μας σε περίπτωση απώλειας ενός η παραπάνω δοντιών!