Η σκέψη και μόνο της επίσκεψης στον οδοντίατρο σου προκαλεί αγωνία και φόβο; Η βασική αιτία είναι ψυχολογική, γιατί θα βρεθείς σε μια κατάσταση που δεν γνωρίζεις και όπου εσύ δεν έχεις τον έλεγχο. Το αίσθημα του φόβου ενισχύεται όταν έχει αντιμετωπίσει μια δυσάρεστη οδοντιατρική εμπειρία είτε λόγω κακής συμπεριφοράς του οδοντιάτρου είτε λόγω επώδυνης εμπειρίας.
Ο οδοντίατρος πρώτα απ΄όλα καλείται να πλησιάσει ψυχολογικά τον ασθενή. Τον ενημερώνει ότι η θεραπεία σήμερα γίνεται σχεδόν ανώδυνα και με πλήρη ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς. Σημαντική η καλή επικοινωνία μεταξύ οδοντιάτρου-ασθενή, όπου ο ασθενής θα πρέπει να αναφέρει τον φόβο του πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε θεραπεία και τις πιθανές προηγούμενες δυσάρεστες οδοντιατρικές εμπειρίες. Ο θεράπων θα πρέπει να ενδιαφέρεται πραγματικά για την αποφυγή πρόκλησης πόνου και να εξηγεί τη θεραπευτική διαδικασία σε όλα τα στάδια.
Καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης ο οδοντίατρος πρέπει να επικοινωνεί με τον ασθενή. Πρέπει να ελέγχει αν ο ασθενής νιώθει άνετα, αν χρειάζεται κάτι ή αν θέλει ένα μικρό διάλειμμα για να ανασυγκροτηθεί. Ένα σινιάλο, π.χ. το κούνημα ενός χεριού, ορίζεται για να σταματά η θεραπεία για διάλειμμα ή λόγω ενόχλησης. Αυτό βοηθάει εξαιρετικά τον ασθενή γιατί νιώθει ότι έχει έλεγχο της όλης διαδικασίας.
Είναι αυτονόητο ότι ο θεράπων πρέπει να λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε ο ασθενής δεν θα νοιώθει πόνο κατά την διάρκεια της θεραπείας. Σε ειδικές μάλιστα περιπτώσεις η οδοντιατρική θεραπεία παρέχεται με μέθη με την επίβλεψη αναισθησιολόγου.
Το σοφό ρητό του Ιπποκράτη, “κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν” (καλύτερα να προλαμβάνεις την ασθένεια παρά να την θεραπεύεις), μας θυμίζει να δώσουμε προσοχή στην Προληπτική Οδοντιατρική όπως είναι το εξαμηνιαίο check up που περιλαμβάνει καθαρισμό, διάγνωση προβλημάτων, έγκαιρη ενημέρωση του ασθενή του για τυχόν « κακό » βούρτσισμα που μπορεί να έχει σαν συνέπεια την ουλίτιδα ή την τερηδόνα των δοντιών θα σας γλιτώσει από πολλά προβλήματα, πόνο και άγχος!