Η εξαγωγή δοντιού είναι μια αρκετά συνηθισμένη οδοντιατρική επέμβαση. Θεωρείται απαραίτητη όταν η βλάβη στο προσβεβλημένο δόντι είναι εκτεταμένη και καμία άλλη οδοντιατρική θεραπεία ή διαδικασία δεν μπορεί να την αναστρέψει. Οι εξαγωγές δοντιών πραγματοποιούνται επίσης και για την προετοιμασία ορθοδοντικών διαδικασιών, όπως τα σιδεράκια, ειδικά όταν υπάρχουν πάρα πολλά δόντια στο στόμα του ασθενούς για να γίνει με επιτυχία η σωστή ευθυγράμμιση.
Τύποι εξαγωγής δοντιών
- Απλή εξαγωγή -Αυτός ο τύπος εξαγωγής είναι ο πιο συχνός και περιλαμβάνει τη χρήση εργαλείων για την σύλληψη και την ανύψωση του τμήματος του δοντιού που είναι ορατό. Οι οδοντιατρικές λαβίδες κινούνται με σταθερή και αργή πίεση ώστε να αφαιρέσουν με επιτυχία το προσβεβλημένο δόντι.
- Χειρουργική εξαγωγή – Η χειρουργική εξαγωγή επιλέγεται όταν το δόντι που χρειάζεται αφαίρεση δεν έχει φυτρώσει πλήρως ή βρίσκεται κάτω από τη γραμμή των ούλων (όπως ακριβώς και ένας προσβεβλημένος φρονιμίτης). Η χειρουργική εξαγωγή απαιτεί να γίνει μια τομή στα ούλα που περιβάλλουν το δόντι και εκτελείται από οδοντίατρο με τη βοήθεια τοπικής ή γενικής αναισθησίας.
Επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από την εξαγωγή δοντιών
- Λοίμωξη – Εάν ο οδοντίατρος πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί λοίμωξη μετά την εξαγωγή , μπορεί να συνταγογραφήσει στον ασθενή κάποιο αντιβιοτικό για να το αποτρέψει.
- Οίδημα – Το μέγεθος του οιδήματος καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την έκταση της χειρουργικής επέμβασης που έγινε για την αφαίρεση του δοντιού. Το πρήξιμο αναμένεται να υποχωρήσει μέσα σε λίγες ώρες (ή ημέρες, ανάλογα την επέμβαση ) και μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα.
- Παρατεταμένη αιμορραγία – Η αιμορραγία είναι φυσιολογική μετά από μια εξαγωγή δοντιού, ειδικά εάν ο θρόμβος αίματος στην περιοχή δεν είχε την ευκαιρία να σχηματιστεί πλήρως. Η αιμορραγία θα πρέπει να σταματήσει μέσα σε οκτώ ώρες μετά την εξαγωγή, ενώ αναμένονται μόνο μικρές ποσότητες αίματος στο σάλιο. Εάν η έντονη αιμορραγία δεν σταματήσει εντός μιας ημέρας, είναι καλύτερο να επιστρέψετε στον οδοντίατρο για περαιτέρω έλεγχο της περιοχής.
- Ξηρό φατνίο – Η συγκεκριμένη επιπλοκή είναι αρκετά σπάνια. Η κατάσταση εμφανίζεται όταν διαταράσσεται ο θρόμβος αίματος στην πληγείσα περιοχή και ενδέχεται να μεγενθυνθεί λόγω της κακής αιμάτωσης και να προκαλέσει περ6αιτέρω βλάβες. Αυτή η επώδυνη κατάσταση συμβαίνει συνήθως με την εξαγωγή του κάτω φρονιμίτη.
- Βλάβη νεύρου – Αυτή η επιπλοκή μπορεί να προκύψει όταν ένα νεύρο βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο εξαγωγής του δοντιού- η βλάβη του νεύρου μπορεί να συμβεί κατά την ανύψωση του δοντιού ή με την ακατάλληλη χρήση του οδοντιατρικού τρυπανιού.Στη πλειοψηφία των φορών είναι αναστρέψιμο.