Περιλαμβάνει τη Χειρουργική Παθολογία και τη Χειρουργική της Στοματικής κοιλότητας, τη μελέτη δηλαδή των εγχειρητικών τεχνικών και της παθολογίας των νοσημάτων που η αντιμετώπισή τους πραγματοποιείται με χειρουργική επέμβαση εντός των ανατομικών ορίων της στοματικής κοιλότητας. Η πιο ευρέως διαδεδομένη επέμβαση χειρουργικής του στόματος αποτελεί η εξαγωγή δοντιού. Άλλα παραδείγματα αποτελούν η αφαίρεση εγκλείστων και ημιεγκλείστων δοντιών, κύστεων, οι ακρορριζεκτομές, η εκτομή χαλινών, η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, η οστική αναγέννηση και ανάπλαση της φατνιακής ακρολοφίας ( GBR ) κ.ά.
Σε πολλές ενδοστοματικές χειρουργικές επεμβάσεις ή ακόμη και σε σχετικά απλές εξαγωγές, χρειαζόμαστε γρήγορη επούλωση και πλήρη αποκατάσταση των ιστών της περιοχής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εν μέρει με διάφορα συνθετικά υλικά – οστικά μοσχεύματα και μεμβράνες, κυρίως όμως με τη μέθοδο που εφαρμόζουμε σήμερα στο Ιατρείο μας χρησιμοποιώντας αυτόλογους βιολογικούς παράγοντες αίματος ( L – PRF ) από τον ίδιο τον ασθενή.
Αυτή η τεχνική της τοποθέτησης στο χειρουργικό πεδίο αιμοπεταλίων και αυξητικών παραγόντων από το αίμα του ιδίου του ασθένους είναι η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική διαδικασία που μας εγγυάται ταχύτατη επούλωση και εξαιρετική ποιότητα ιστών μετεγχειρητικά καθώς επίσης και την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία του ασθενούς τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
Έγκλειστο καλείται ένα δόντι όταν δεν έχει ανατείλει κατά την αναμενόμενη γι’ αυτό χρονική στιγμή εντός της στοματικής κοιλότητας. Βρίσκεται εντός του φατνιακού οστού και περιβάλλεται από ούλα.
Δόντια τα οποία συχνότερα παραμένουν έγκλειστα είναι οι φρονιμίτες (σωφρονιστήρες) και οι κυνόδοντες. Ωστόσο και τα υπόλοιπα δόντια μπορούν να είναι έγκλειστα.
*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.