ЗУБЫ МУДРОСТИ ИЛИ "ЗУБЫ МУДРОСТИ"

ODONTIATROS - SOS

Стоматологический кабинет - Неотложная стоматологическая помощь - Выезд на дом

ЗУБЫ МУДРОСТИ ИЛИ "ЗУБЫ МУДРОСТИ"

Οι ενήλικες μπορούν να έχουν έως και 32 δόντια. Οι φρονιμίτες είναι οι τελευταίοι που εμφανίζονται, ακριβώς στο πίσω μέρος του στόματος. Εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 17 και 25 ετών, αν και μερικές φορές εμφανίζονται πολλά χρόνια αργότερα. Οι άνθρωποι έχουν συχνά πολύ μικρές σιαγόνες για να χωρέσουν και τα 32 δόντια – τα 28 καταλαμβάνουν συχνά όσο χώρο έχουμε. Έτσι, εάν όλα τα άλλα δόντια είναι παρόντα και υγιή, μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χώρος για να βγουν σωστά οι φρονιμίτες.

Οι φρονιμίτες δημιουργούν πάντα προβλήματα;

Όχι. Εάν υπάρχει αρκετός χώρος, συνήθως έρχονται σε χρήσιμη θέση και δεν προκαλούν περισσότερα προβλήματα από οποιοδήποτε άλλο δόντι. Συχνά θα υπάρχει κάποια ελαφριά ενόχληση καθώς βγαίνουν, αλλά αυτή θα εξαφανιστεί μόλις το δόντι είναι πλήρως στη θέση του.

Τι είναι ένας έγκλειστος φρονιμίτης;

Εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος, ο φρονιμίτης μπορεί να προσπαθήσει να βγει, αλλά θα κολλήσει στο δόντι μπροστά του. Ο φρονιμίτης θα είναι υπό γωνία, και θα ασκεί πίεση προκλώντας ενόχληση και πόνο .

Για ποια προβλήματα πρέπει να είμαι προετοιμασμένος;

Εάν μέρος του φρονιμίτη έχει εμφανιστεί μέσα από τα ούλα και μέρος του είναι ακόμα καλυμμένο, το ούλο μπορεί να πονέσει και ίσως να πρηστεί. Τα βακτήρια και τα κομμάτια φαγητού μπορούν να συγκεντρωθούν κάτω από την άκρη των ούλων και θα είναι δύσκολο να καθαρίσετε σωστά την περιοχή. Αυτό είναι ένα προσωρινό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση στοματικών πλύσεων, ειδικών μεθόδων καθαρισμού και πιθανώς αντιβιοτικών. Εάν το πρόβλημα επανέρχεται συνεχώς, ίσως είναι καλύτερο να αφαιρέσετε το δόντι.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω στην ανακούφιση από την ενόχληση των φρονιμιτών;

Ένα στοματικό διάλυμα ζεστού νερού με μια κουταλιά του γλυκού αλάτι θα βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής των ούλων (βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ ζεστό πριν το χρησιμοποιήσετε). Ρίξτε το αλμυρό νερό γύρω από το δόντι, προσπαθώντας να μπείτε στα σημεία που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσά σας. Κάντε το αρκετές φορές την ημέρα. Ένα αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα που περιέχει χλωρεξιδίνη μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή. Τα αναλγητικά δισκία όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα βραχυπρόθεσμα, αλλά μιλήστε με την οδοντιατρική σας ομάδα εάν ο πόνος συνεχίζεται. 

Τι γίνεται αν αυτό δεν βοηθήσει;

Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί ή αν δυσκολεύεστε να ανοίξετε το στόμα σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε την οδοντιατρική σας ομάδα. Θα μπορέσουν να δουν την αιτία του προβλήματος και θα σας δώσουν τις σωστές συμβουλές. Μπορεί να καθαρίσουν πολύ καλά γύρω από το δόντι και να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικό.

Χρειάζονται ακτινογραφίες για τους φρονιμίτες;

Η οδοντιατρική ομάδα θα κάνει συνήθως ακτινογραφίες για να δει τη θέση της ρίζας και να αποφασίσει εάν υπάρχει χώρος για να έρθει το δόντι σε χρήσιμη θέση.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι για να βγάλετε τους φρονιμίτες;

Τώρα βγαίνουν πολύ λιγότεροι φρονιμίτες από ό,τι στο παρελθόν. Εάν το δόντι δεν προκαλεί προβλήματα, ο οδοντίατρός σας δεν θα θέλει να το αφαιρέσει. Θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες:

  • Όταν είναι σαφές ότι δεν θα μπορέσουν να έρθουν σε μια χρήσιμη θέση επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος και επίσης προκαλούν πόνο ή δυσφορία.
  • Εάν έχουν περάσει μόνο εν μέρει και έχουν καταστραφεί – αυτά τα δόντια συχνά φθείρονται καθώς θα είναι δύσκολο να τα καθαρίσετε τόσο καλά όσο και τα άλλα δόντια σας.
  • Αν είναι επώδυνοι.

Είναι δύσκολο να βγουν οι φρονιμίτες;

Όλα εξαρτώνται από τη θέση και το σχήμα των ριζών. Ο οδοντίατρός σας θα σας πει πόσο εύκολο ή δύσκολο θα είναι να αφαιρεθεί κάθε δόντι μετά την εξέταση των ακτινογραφιών. Οι άνω φρονιμίτες είναι συχνά πιο εύκολο να αφαιρεθούν από τους κάτω φρονιμίτες, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν. Ο οδοντίατρός σας θα σας πει εάν το δόντι πρέπει να αφαιρεθεί στο οδοντιατρείο ή εάν πρέπει να παραπεμφθείτε σε ειδικό στοματοχειρουργό σε νοσοκομείο. Πολύ περιστασιακά υπάρχει πιθανότητα κάποιου μουδιάσματος του χείλους μετά την αφαίρεση ενός κάτω δοντιού. Ο οδοντίατρός σας θα σας πει εάν είναι δυνατό στην περίπτωσή σας. Είτε ένα τοπικό αναισθητικό – όπως θα κάνατε για ένα σφράγισμα – είτε μια καταστολή πιθανότατα θα συνιστάται. 

Θα κάνει κάποια διαφορά στο πρόσωπο ή το στόμα μου;

Η αφαίρεση των φρονιμιτών μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρήξιμο για μερικές ημέρες. Αλλά μόλις η περιοχή επουλωθεί, δεν θα υπάρχει διαφορά στο πρόσωπο ή την εμφάνισή σας. Το στόμα σας θα αισθάνεται πιο άνετο και λιγότερο γεμάτο, ειδικά αν έχουν χτυπήσει οι φρονιμίτες.

Τι να περιμένω μετά την εξαγωγή φρονιμίτη;

Το μέγεθος της ενόχλησης θα εξαρτηθεί από το πόσο εύκολο ήταν να αφαιρεθεί το δόντι. Συνήθως υπάρχει κάποιο πρήξιμο και ενόχληση για μερικές ημέρες μετά και είναι σημαντικό να ακολουθήσετε οποιαδήποτε συμβουλή λαμβάνετε σχετικά με τα στοματικά διαλύματα και ούτω καθεξής, για να βοηθήσετε στην επούλωση. Τα κανονικά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη συνήθως αντιμετωπίζουν οποιονδήποτε πόνο. Είναι καλύτερο να παραμείνετε αρκετά ήσυχοι και χαλαροί και να αποφύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ για 24 ώρες μετά για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα αιμορραγίας. Μπορεί να γίνουν κάποια ράμματα για να βοηθήσουν την επούλωση των ούλων. Ο οδοντίατρός σας πιθανότατα θα θέλει να σας ξαναδεί περίπου μια εβδομάδα αργότερα για να ελέγξει πώς θεραπεύεται το στόμα σας και να αφαιρέσει τυχόν ράμματα.

ODONTIATROS - SOS

Стоматологический кабинет - Неотложная стоматологическая помощь - Выезд на дом

ODONTIATROS-SOS Философия стоматологической клиники заключается в предоставлении услуг, охватывающих весь спектр стоматологической науки на максимально возможном уровне.
Пациент стоматологической клиники получает панорамный рентгеновский снимок зубов

*Содержание этого блога не заменяет профессиональной медицинской консультации, диагностики или лечения. Всегда обращайтесь за советом к квалифицированным медицинским работникам с вопросами о состоянии здоровья.

Поделитесь!!!

ЗАПИСАТЬСЯ НА ПРИЁМ

ODONTIATROS - SOS

Стоматологический кабинет - Неотложная стоматологическая помощь - Выезд на дом

Данный веб-сайт использует печенье чтобы обеспечить вам наилучшие условия работы на нашем сайте.

ВЫБОР УСЛУГ *
ВЫБЕРИТЕ ДАТУ И ВРЕМЯ *
НАЗВАНИЕ *
ТЕЛЕФОН *
e-mail *
ru_RURussian