ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

ODONTIATROS - SOS

Οδοντιατρείο – Επείγοντα Οδοντιατρικά Περιστατικά – Επισκέψεις Κατ’ Οίκον

ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Το να έxετε ευαίσθητα δόντια μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε, από ένα ήπιο τσούξιμο μέχρι σοβαρή ενόχληση που μπορεί να συνεχιστεί για αρκετές ώρες. Μπορεί επίσης να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για πιο σοβαρά οδοντικά προβλήματα.

Ποιος πάσχει από ευαίσθητα δόντια;

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ευαίσθητα δόντια και μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών, αν και μπορεί να επηρεάσει άτομα στην πρώιμη εφηβεία τους και όταν είναι άνω των 70 ετών. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από τους άνδρες.

Τι προκαλεί τα ευαίσθητα δόντια;

Το τμήμα του δοντιού που μπορούμε να δούμε έχει ένα στρώμα σμάλτου που προστατεύει την πιο μαλακή οδοντίνη από κάτω. Εάν η οδοντίνη εκτεθεί, ένα δόντι μπορεί να γίνει ευαίσθητο. Αυτό συμβαίνει συνήθως εκεί όπου το δόντι και το ούλο συναντώνται και το στρώμα του σμάλτου είναι πολύ πιο λεπτό. Ακολουθούν ορισμένες αιτίες ευαισθησίας:

  • Το πολύ σκληρό βούρτσισμα («τριβή της οδοντόβουρτσας») και το βούρτσισμα από τη μία πλευρά στην άλλη, μπορεί να προκαλέσει φθορά του σμάλτου – ιδιαίτερα εκεί όπου τα δόντια συναντούν τα ούλα. Η πρόσφατα εκτεθειμένη οδοντίνη μπορεί στη συνέχεια να γίνει ευαίσθητη.
  • Οδοντική διάβρωση: πρόκειται για απώλεια του σμάλτου των δοντιών που προκαλείται από προσβολές οξέος από όξινα τρόφιμα και ποτά. Εάν το σμάλτο έχει φθαρεί, η οδοντίνη από κάτω εκτίθεται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία. Τα ούλα μπορεί φυσικά να υποχωρήσουν (μικρύνουν) και οι ρίζες των δοντιών θα εκτεθούν και μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες. Οι επιφάνειες των ριζών δεν έχουν σμάλτο για να τις προστατεύουν. Τα ούλα μπορεί φυσικά να υποχωρήσουν (μικρύνουν) και οι ρίζες των δοντιών θα εκτεθούν και μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες. Οι επιφάνειες των ριζών δεν έχουν σμάλτο για να τις προστατεύουν.
  • Ασθένεια των ούλων: η συσσώρευση πλάκας ή πέτρας μπορεί να προκαλέσει την υποχώρηση των ούλων κάτω από το δόντι και ακόμη και να καταστρέψει το οστικό στήριγμα του δοντιού. Μπορεί να σχηματιστούν τσέπες στα ούλα γύρω από το δόντι, καθιστώντας την περιοχή δύσκολο να διατηρηθεί καθαρή και το πρόβλημα χειρότερο.
  • Τρίξιμο των δοντιών: αυτή είναι μια συνήθεια που περιλαμβάνει το σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη φθορά του σμάλτου των δοντιών, καθιστώντας τα δόντια ευαίσθητα.
  • Ένα ραγισμένο δόντι ή σφράγισμα: ένα ραγισμένο δόντι είναι αυτό που έχει σπάσει.
  • Λεύκανση δοντιών: ορισμένοι ασθενείς έχουν ευαισθησία για μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της λεύκανσης ή μετά. Μιλήστε με την οδοντιατρική σας ομάδα σχετικά με αυτό πριν από τη θεραπεία.

 

Πότε τα δόντια είναι πιο ευαίσθητα;

Είναι πιο πιθανό να νιώσετε την ευαισθησία όταν πίνετε ή τρώτε κάτι κρύο, από τον κρύο αέρα  και μερικές φορές με ζεστά φαγητά ή ποτά. Μερικοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία όταν τρώνε γλυκά ή όξινα τρόφιμα και ποτά. Ο πόνος μπορεί να έρθει και να φύγει, με μερικές φορές να είναι χειρότερος από άλλες.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να αποφύγω εάν έχω ευαίσθητα δόντια;

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα ζεστά, κρύα, γλυκά ή όξινα ροφήματα ή τροφές όπως το παγωτό, μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία, επομένως μπορεί να θέλετε να τα αποφύγετε. Εάν έχετε ευαισθησία όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας με κρύο νερό από τη βρύση, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά – εάν δεν το κάνετε, αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Πρέπει να πάω να δω τον οδοντίατρό μου;

Ναι, εάν προσπαθήσατε να θεραπεύσετε τα ευαίσθητα δόντια σας για μερικές εβδομάδες και δεν είχατε καμία βελτίωση. Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης, η οδοντιατρική ομάδα θα σας μιλήσει για τα συμπτώματά σας. Θα κοιτάξουν τα δόντια σας για να ανακαλύψουν τι προκαλεί την ευαισθησία και να βρουν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής της. 

Πώς μπορώ να προλάβω τα ευαίσθητα δόντια;

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας τελευταία φορά τη νύχτα και τουλάχιστον μια άλλη φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας, με φθοριούχο οδοντόκρεμα.. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμα ειδικά σχεδιασμένη για ευαίσθητα δόντια. Χρησιμοποιήστε μικρές, κυκλικές κινήσεις με μια βούρτσα με απαλές έως μεσαίες τρίχες. Προσπαθήστε να αποφύγετε το βούρτσισμα των δοντιών σας από τη μία πλευρά στην άλλη
  • Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε δύο με τρεις μήνες ή νωρίτερα αν φθαρεί.
  • Μην βουρτσίζετε αμέσως μετά το φαγητό – ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να μαλακώσουν το σμάλτο των δοντιών σας, γι’ αυτό αφήστε το για τουλάχιστον μία ώρα πριν το βουρτσίσετε.
  • Καταναλώστε τροφές με ζάχαρη και ανθρακούχα και όξινα ποτά, λιγότερο συχνά. Προσπαθήστε να τα έχετε μόνο την ώρα των γευμάτων.
  • Εάν τρίζετε τα δόντια σας, μιλήστε με την οδοντιατρική σας ομάδα για το αν πρέπει να φτιάξετε ένα στοματικό προστατευτικό για να φοράτε τη νύχτα.
  • Εάν σκέφτεστε να κάνετε λεύκανση των δοντιών σας, συζητήστε την ευαισθησία με την οδοντιατρική σας ομάδα πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία.
  • Επισκεφθείτε την οδοντιατρική σας ομάδα τακτικά, όσο συχνά σας προτείνουν.

ODONTIATROS - SOS

Οδοντιατρείο - Επείγοντα Οδοντιατρικά Περιστατικά - Επισκέψεις Κατ’ Οίκον

ODONTIATROS-SOS Η φιλοσοφία του οδοντιατρείου είναι η παροχή υπηρεσιών, που καλύπτουν όλο το φάσμα της οδοντιατρικής επιστήμης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδ...
Patient of a dental clinic getting a panoramic dental x-ray

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ODONTIATROS - SOS

Οδοντιατρείο – Επείγοντα Οδοντιατρικά Περιστατικά – Επισκέψεις Κατ’ Οίκον

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *
e-mail *
elGreek